Skärgårdens Internetoperatör

Monthly Archives: May 2013

Ljus i (fiber)tunneln

Vi har ett uttryck internt inom Skärgårdsnäten som lyder “det blir nog bra bara det blir färdigt”. Vi har det till och med på latin upphängt på väggen.  När man med små resurser skall åstadkomma något stort är mottot som hittat.

Fiberdragningarna på Houtskär är i det stora hela färdiga. Medelby till Björkö. Vi väntar på miljölov för att lägga ner sjökabel i sunden. Det har tagit tid, det måste medges, men får att återknyta till vårt “motto”; det blir nog bra. Planeringen inleddes över ett år sedan på basen av det tidigare projektet, som strandat. Pga att staden ville konkurensutsätta det hela på nytt, kunde vi först komma igång i januari 2013.

Uppkopplingar pågår som bäst och vi försöker aktivt få nya kunder. Det blir en hel del “missionerande” om nyttan av fibern. Vid ett välbesökt informationstillfälle nyligen på Vesterlid i Näsby förde vi fram hela argumentarsenalen. Draghjälp hade vi av Yngve Kjällberg från andelslaget Optowest Tenala/Bromarv som berättade om deras fiberprojekt, samt av Kaj Söderman från Birkalands förbund som fyllde i med erfarenheter från liknande projekt i Birkaland.

FTTH, eller Fiber To The Home, är en lösning där fibern dras till konsumenten, i motsats till att endast användas i operatörernas trunklinjer. Det finns en organisation, FTTH Council, vars ändamål är att främja utbredningen av snabba fiberförbindelserna till hus och hem. Genom Finlands regionnätverk rf är Skärgårdsnäten medlem i denna världsomspännande organisation. Vi har där tillgång till en uppsjö av information och “best practice”.

Fibern är den enda framtidssäkrade informationsmediet, med en beräknad levnadstid uppemot 100 år. Fibern har “bara” funnits i ca 40 år så “bäst före datum” är inte fastställt ännu. Den varken rostar eller ärgar.

Vår vision är en hållbar framtid som bla. möjliggörs av fiber til hemmen. En hållbar framtid innebär inte enbart att skydda miljön, utan också i vidare bemärkelse en nytta för samhället och dess invånare samt samhällets ekonomiska aspekter. Fibern til hemmen, FTTH, har en positiv inverkan på alla dessa tre områden.

 

Johan