Skärgårdens Internetoperatör

Gimme Fibre Day

Idag firar vi Ge Mig Fiber dagen.

Det är en händelse som firas över hela världen, för första gången, i år. FTTH Council Global Alliance är initiativtagare till händelsen som vill föra fram den enda framtidssäkrade bredbandslösningen samt belysa hur ljusfibern har påverkat, i positiv bemärkelse, vårt samhälle i hela världen.

Dagen för denna händelse sammanfaller avsiktligt med födelsedagen för nobelprisvinnaren Sir Charles Kuen Kao, som förändrade sättet som världen kommunicerar på. Sir Kao blev tilldelad ett delat Nobelpris 2009 i fysik för sina upptäckter inom ljustransmission i fiber för optisk kommunikation.

Jag såg en live diskussion idag, från Sverige, om FTTH Open Access Models, dvs öppna fibernätverk. Representanter för lokala nätverk, de flesta i kommunal regi, utbytte erfarenheter. Intressant. Sverige är ett föregångsland inom fiber. Världens största öppna fibernätverk finns i Stockholm. Det helt kommunala bolaget Stokab har byggt ut det. Kan inte låta bli att jämföra svenska förhållanden med våra egna politikers och ledares ointresse för det enda framtidssäkrade kommunikationsmediet. Till en del kan det säkert förklaras med utbredd okunskap om ljusfiberns betydelse. Men någongång skall de väl se ljuset..

Öppna nätverk, där en kommunal satsning ger många kommersiella aktörer en möjlighet att erbjuda sina tjänster, är en sk win/win situation.

I brist på förståelse från statligt och kommunalt håll, fortsätter SGNET och många andelslag samt gräsrotsrörelser att bygga ut fibernätverk i glesbygd. Om det överhuvudtaget skall bo människor här i skärgården är detta fibernätverk en förutsättning. Man behöver inte vara ett ljushuvud för att inse det. Det är tydligen inte våra politiker heller, så det finns hopp…

Glad Gimme Fibre Day
Johan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *