Skärgårdens Internetoperatör

Bredband

Fiber

optinen_kaapeli_pikkukkuva

Skärgårdsnäten kan erbjuda snabba fiberuppkopplingar på Iniö, Houtskär, Korpo, Nagu och Kimitoön. Vi täcker inte allt, ännu. Vi arbetar på olika projekt för att få fiber draget till de olika byarna. Anmäl ditt intresse här. Med fiber får man tillgång till IPTV, dvs ett brett TV utbud i HD kvalitet och kan se filmer när man vill mm. Videokonferanser minskar drastiskt på behovet att resa osv.  Hastigheter 10 – 100 mb/s.

 

Wimax

langaton laajakaista_pikkukuva

Vi har också ett trådlöst nätverk, Wimax, med täckning i Iniö, Houtskär och Korpo. Den lämpar sig ypperligt för dem som inte nås av fibern ännu. I synnerhet de som bor på holmar har nytta av Wimax. Vi erbjuder synkrona förbindelser (lika snabbt upp som ned) med jämn kvalitet. Jämfört med 3G nätet har Wimax (som är ett 4G nät!) fördelarna med att inte bli överbelastat (som när Sverigebåtarna passerar) och lämpar sig klart bättre för tex videokonferanser då latenstiderna (svarstider) är mycket bättre.  Hastigheter upptill 10 mb/s.

xDSL

DSL tekniken använder sig av kopparlinjer, dvs vanliga telefonlinjer. Vi kan koppla upp abonnenter med ADSL och VDSL teknik där telefonlinjerna finns kvar.  Hastigheter ca 4 mb/s(ADSL) – ca 70 mb/s (VDSL), beroende på linjens längd.

@450

Vi erbjuder också Ukkoverkot Ab:s trådlösa nät som fungerar på 450 mHz bandet, det gamla NMT nätet. Täckningen är god, över 90% av landet. Där fibern och Wimax inte når är chanserna stora för att @450 nätet fungerar. I motsats till det mobila 3G nätet, är @450 endast för datatrafik och blir inte överbelastat.  Hastigheter upptill 10 mb/s.